Ezért kérjen OCT vizsgálatot minden beültetés előtt!

Ezért kérjen OCT vizsgálatot minden beültetés előtt!

A műlencse beültetése biztonságos és modern eljárás, amely segít visszanyerni a fiatalkori éleslátás élményét.

A beavatkozás előtt azonban fontos, hogy részt vegyünk egy úgynevezett OCT vizsgálaton, melynek célja a látás állapotának hatékony felmérése. Segítségével többféle, lassú lefolyású szemészeti betegség időben felfedezhető, következményei megelőzhetőek és a kezelés eredménye nyomon követhető.

De mit is jelent pontosan az OCT, milyen betegségek és elváltozások mutathatók ki segítségével, és miért van rá feltétlenül szükség azelőtt, hogy a műlencse beültetésre sor kerülne? Most megmutatjuk!

 

Mi az az OCT vizsgálat?

Az OCT (Optikai Koherencia Tomográf) a modern szemészeti vizsgálatok egyik legfontosabb diagnosztikai eszköze, amely segítségével fájdalomtól és kellemetlenségtől mentesen vizsgálhatóak a szem különböző rétegei, mint a szaruhártya, a szivárványhátya, a retina, vagy látóhártya. A vizsgálat napjainkban elengedhetetlen megoldás, ha a szemünk egészségének vizsgálatáról van szó. Feladata, hogy pontos információt adjon a látásért felelős területekről és annak esetleges kóros elváltozásairól.

A vizsgálat során a szemfenéken lézer fénysugarak pásztázzák végig az éleslátás helyét, a maculát. Ennek eredményeképp mikrométer pontosságú keresztmetszeti képet kapunk az ideghártya (retina) rétegéről. Az információk ismeretében a szemorvos egyértelműen meg tudja állapítani, hogy van-e kóros eltérés a szemben, és ha igen, arra megfelelő, személyre szabott kezelést tud javasolni, követheti a betegségek lefolyását és megítélheti az adott gyógykezelés eredményességét.

A vizsgálat hatékony képet ad az éleslátás állapotáról, mindezt pillanatok alatt és teljesen fájdalommentesen, anélkül, hogy a páciens számára bármilyen szempontból megterhelő lenne.

 

Mire derülhet fény a vizsgálat során?

Az OCT vizsgálat segítségével lehetőségünk nyílik a szem ideghártyájának vizsgálatára, valamint arra, hogy diagnosztizáljuk, kiszűrjük, illetve nyomon kövessük az esetleges betegségeket. Segítségével többek közt hatékonyan kiszűrhetővé válik a zöldhályog, az időskori makula degeneráció, a szem érrendszerének eltérései, a cukorbetegség okozta szemfenéki elváltozások és a macula (sárgafolt) egyéb betegségei.

A zöldhályog esetében fontos, hogy a problémát minél hamarabb diagnosztizáljuk, hiszen a lassú lefolyású betegség során a látásban résztvevő sejtek és idegrostjaik folyamatosan károsodnak, ami hosszú távon a látótér szűkülését és a látás maradandó károsodását okozza. Az OCT vizsgálat segít időben felfedezni a bajt és segít a betegség hatékony követésében.

Szürkehályog, vagy tiszta -lencse csere műtétet követő multifokális műlencse beültetésének kapcsán a vizsgálat elvégzése különös jelentőséggel bír, ahhoz, hogy a szem, a FineVision® műlencse előnyeit maradéktalanul kihasználja.

A makula degeneráció az időskori látásromlás egyik leggyakoribb oka, azonban a középkorúakat is egyre jellemzőbben érinti. A multifokális műlencsék beültetésének tervezése során a látóélesség optimalizálása érdekében célszerű kizárni a macula kóros elváltozásait a műtét előtt. Kutatások kimutatták, hogy a szokásos réslámpa mellett történő szemfenék-vizsgálat sok esetben elegendő a retina finom elváltozásainak észlelése.

 Az OCT vizsgálat képes kiszűrni azokat a korai elváltozásokat is, amelyek a látást még nem károsították annyira, hogy észrevehető panaszt okoznának.

A diabéteszes makulopátia, azaz a cukorbetegség okozta elváltozások esetében az időben elvégzett szemvizsgálat szintén segít abban, hogy a célzott kezelést időben, még a jelentős látásromlás bekövetkezte előtt tudjuk elkezdeni.

 

Miért szükséges az elvégzése a műlencse beültetés előtt?

A műlencse beültetése során az eredeti lencse belső részeinek eltávolítása után a páciens szemébe egy implantátum, úgynevezett trifokális műlencse kerül beültetésreEz a lencse tartósan a szemben marad, annak szerves részévé válik, és átveszi a természetes szemlencse funkcióját.

Egy új elemzés egyértelműen bizonyítja, hogy a műtét előtti OCT vizsgálattal pontosabb információt szerezhetünk a retina állapotáról. Azok az elváltozások is kimutathatók, amelyek a réslámpa vizsgálat során nem feltétlenül kórjelzőek. Egyes tanulmányok szerint egészségesnek tűnő retina esetén 10-30%-ban fordulhat elő a normálistól eltérő macula szerkezet. Mindezek az elváltozások műtéti utáni látóélességet nagy mértékben befolyásolják. 

Maga az eljárás és a lencse a szürkehályog, a rövidlátás, a távollátás és a belső szemtengelyferdülés (astigmia) bizonyos eseteiben egyaránt használható. Éppen ezért az OCT vizsgálatnak fontos szerepe van a műlencse beültetése előtt. Elősegíti a látási problémákkal kapcsolatos diagnózis pontosabb felállítását, a probléma mértékének hatékony megítélését és annak nyomon követését. Ugyanakkor pontos információkat ad a kezelőorvosnak a megfelelő műlencse kiválasztásában is, ami kulcsfontosságúnak tekinthető a műtét utáni kiváló látáseredmény elérése érdekében.


Éppen ezért fontos, hogy ha műlencse beültetésére kerül sor, a sikeres beavatkozás érdekében mindenképp kérjen előtte OCT vizsgálatot szemorvosától!Felkeltettük az érdeklődését? Vegye fel velünk a kapcsolatot még ma! Adatainak megadását követően egy tanácsadó munkatársunk felveszi Önnel a kapcsolatot telefonon keresztül!

    * A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező.
    ** Hozzájárulásomat bármikor jogosult vagyok visszavonni.

    Megszakítás