Hány dioptriás lencsére van szükségem?

Hány dioptriás lencsére van szükségem?

A műlencse kiválasztása során a legfontosabb kérdés az, hogy milyen dioptriájú megoldásra van szükségünk. Nem véletlenül, hiszen ez az a tulajdonság, ami meghatározza látásunk élességét és azt, milyen távol vagy épp közel vagyunk képes szemlélni a dolgokat.

De mit is jelent egész pontosan a dioptria? Hogyan változnak a műlencsék dioptriái és milyen dioptriájú műlencsére lehet szükség a bizonyos típusú beavatkozások során? Ebben a bejegyzésben ezeknek a kérdéseknek jártunk utána.

Mi az a dioptria?

A dioptria a lencséket és a görbült felszínű tükröket jellemző fizikai mennyiség. Az Európai Unió szabványai szerint a dioptria nem csak egyszerű lencsék és tükrök, hanem összetett optikai rendszerek törőerejének mérésére is használható. Ilyen rendszer lehet több optikai elemből álló tükör- illetve lencserendszer vagy a szem is.

A jól látó szem törőereje távolra tekintéskor mintegy 60 dpt. A szem törőereje közelre nézéskor megnő. Ezt a változást alkalmazkodásnak, akkommodációnak nevezzük. Az alkalmazkodás az életkor növekedésével csökken. Gyerekeknél 15-20, 25 évesen 10, 50 éven túl 1 dioptria az alkalmazkodási tartomány.

Milyen problémák korrigálására alkalmas a műlencse?

Ha a szem dioptriája nagyobb, mint -12 vagy meghaladja a +6 dioptriát, akkor már nagyfokú fénytörési hibáról beszélünk. Ilyen esetekben a szaruhártyán végzett lézeres szemműtét már nem alkalmas arra, hogy a problémát korrigáljuk, a műlencse beültetésével azonban az ilyen magasfokú fénytörési hiba is orvosolható.

De a műlencse gyakorlatilag minden olyan esetben alkalmazható, amikor a célunk, hogy ne kelljen többé kontaktlencsét vagy szemüveget hordanunk. Az eljárást a távollátás és a közellátás korrigálása mellett gyakran alkalmazzák többek közt szürkehályog gyógyítására vagy astigmia és öregszeműség kezelésére is.

A beültetendő műlencse dioptria értékét nagyon pontosan meg lehet határozni. Ebben a szakorvosokat különböző speciális műszerek segítik. Fontos azonban, hogy a dioptria tervezésénél mindenekelőtt tisztázzuk a tervezés célját.

Például, hogy távolra ne kelljen szemüveg, közelre szeretnénk élesen látni, vagy pedig olyan megoldást szeretnénk, mely minden tartományban garantálja számunkra, hogy szemüveg vagy kontaktlencse nélkül élhessünk.

Milyen típusú műlencsék léteznek

A céltól függően különböző fajta műlencsék közül választhatunk. Az egyfókuszú, azaz monofokális lencse kizárólag egy tartományban segít megoldani az éleslátás problémáját. Kiváló látásélességet biztosítanak távolra, a torzításmentes optika pedig elősegíti a jobb látásminőséget, és nem befolyásolja a szem mélységélességét sem. Fontos tudni ugyanakkor, hogy az egyfókuszú műlencsék beültetése a közeli tárgyak éles látását nem oldja meg.

A multifokális, azaz a többfókuszú lencse egy távoli és egy közeli éles látást biztosító fókuszponttal rendelkezik, de a rendelkezésre álló legújabb műlencsék már három tartományt kínálnak. A távoli és a közeli, az olvasást biztosító tartományok mellett lehetővé vált a köztes terület éles látása is.

Ez azért nagyon fontos, mert ez az a zóna, melyet a mindennapi élet során, például tévézés, számítógépezés vagy akár csak másokkal történő beszélgetés során leginkább használunk.

Léteznek még úgynevezett alkalmazkodó és tórikus műlencsék is. Az előbbiek a szem természetes alkalmazkodó képességét használják fel az éles kép létrehozására. Ezekkel a lencsékkel a műtét után a közeli a távoli és a köztes távolságra lévő tárgyak is élesen láthatók, azaz csak ritkán, vagy egyáltalán nem kell szemüveget viselnünk.

A tórikus lencsék esetében pedig az egymásra merőleges tengelyek más-más dioptria értékkel rendelkeznek és a lencseműtét során az esetlegesen meglévő belső szemtengelyferdülést is korrigálni tudják.

A FineVision műlencsék közt kiváló minőségű multifokális és tórikus lencsék egyaránt megtalálhatók, és garantálják azt, hogy használatukkal legyen szó távoli vagy közeli dolgokról, mindent olyan tisztán és élesen láthat, akár csak fiatalkorában!Felkeltettük az érdeklődését? Vegye fel velünk a kapcsolatot még ma! Adatainak megadását követően egy tanácsadó munkatársunk felveszi Önnel a kapcsolatot telefonon keresztül!

    * A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező.
    ** Hozzájárulásomat bármikor jogosult vagyok visszavonni.

    Megszakítás