Gyakran ismételt kérdések

Szürkehályog műtét során miért kell műlencsét ültetni a szembe?

A szürkehályog önmagában is egy gyűjtőlencse. Amennyiben műtét során eltávolítjuk ezt a lencsét, akkor feltétlenül pótolnunk kell a hiányzó törőerőt. Így érhető el, hogy ne legyen szüksége szemüvegre a műtét után.

A műlencse fajtájától/típusától függ, hogyan fogok látni a műtét után?

Igen, más termékekhez hasonlóan, a műlencsékből is számtalan típus létezik. Ahogy például a személyautó- vagy a ruhamárkák között is jelentős különbségek vannak, úgy természetesen az sem mindegy, hogy egy szemműtéthez milyen műlencsét választunk.

A Premed Pharma elkötelezett abban, hogy a szemészeti műtétekhez elérhetővé tegye a legmagasabb színvonalú, legkiválóbb műlencséket, így a FineVision® termékcsalád tagjait is.

Mit jelent az, hogy egy műlencse egy- vagy többfókuszú?

A hagyományos egyfókuszú műlencse kiváló látóélességet biztosít egy bizonyos, előre kiválasztott távolságra. A páciensek általában a jó, szabadszemes távoli látóélességet tűzik ki célul, de ebben az esetben számos tevékenységhez (pl. közeli munkához, olvasáshoz vagy számítógép használatához) továbbra is szükség lesz szemüvegre.

 

A többfókuszú lencsék (például a háromfókuszú FineVision® lencsék) jóval szélesebb tartományban biztosítanak éles látást és ezzel segítve hozzá a pácienst az aktívabb élethez. Segítségükkel a távoli tárgyak mellett jól láthatja a karnyújtásnyira lévő dolgokat is. Gond nélkül használhatja a számítógépét, jól fogja látni mobiltelefonja kijelzőjét, élesen látja gyermekei, unokái arcát és nem jelent problémát az olvasás vagy a televízió nézése sem. Ennek köszönhetően egyre többen választják ezeket a műlencséket, mivel segítségükkel jelentősen csökkenthető a szemüveg használata.

Egy trifokális műlencsével tényleg minden távolságra egyformán élesen fogok látni?

A trifokális műlencse jó látóélességet biztosít minden távolságra. A műtét utáni első hetekben a páciensek fokozatosan tanulják meg használni „új látásukat”. 1-2 hónap után a látásélmény teljesen természetessé válik.

Úgy fogok látni, mint fiatalkoromban?

A trifokális műlencsékkel közel olyan élesen láthat, mint fiatal korában. A FineVision® termékek lehetővé teszik a szemüvegmentes életet és az éleslátást minden távolságra.

Lehetnek a műtétnek szövődményei?

Természetesen, mint minden operációnak, úgy a szürkehályogműtétnek is van kockázata. Ez azonban igen alacsony, mindössze az esetek 0,5%-ban fordulnak elő nem várt szövődmények (200 műtétenként 1 szövődmény). A műtét után esetleg fellépő panaszok azonnali kivizsgálása időben észrevehetővé teszi a bajt.

Miért ne lehetne az egyik szememet távolra-, a másikat közelre látóvá tenni, hagyományos egyfókuszú műlencsékkel?

Mert a mélység és a távolság érzékeléséhez a két szem együttműködése szükséges. Ha mindkét szembe egyfókuszú műlencséket illesztenénk, az egyiket távolra, a másikat közelre korrigálva, akkor a páciensnek megszűnne a mélység-érzékelése. Ez bizonyos körülmények között (pl. autóvezetés, egyenetlen talajon járás) rendkívül veszélyes lenne. A FineVision® trifokális technológiának köszönhetően a FineVision® műlencsék a műtétet követően minden távolságra éleslátást biztosítanak az Ön számára. Így tökéletesen fog látni közelre és távolra egyaránt.

Mindenki könnyen meg tudja szokni a trifokális műlencséket?

A műtét után szeme néhány napig érzékeny lehet, ami teljesen normális. Fontos kiemelni, hogy a teljes gyógyulás több hétig tart. A lábadozási időszakban kisebb szúró érzéseket, enyhe idegentest érzést tapasztalhat, emellett előfordulhat enyhe váladékosság. Pár napig mozgó homályokat, illetve megváltozott színeket láthat. Rendszerint azonban a látás napról napra kellemesebb és kényelmesebb lesz, a tünetek enyhülnek, látása pedig folyamatosan javul.

A műtét utáni hetekben a páciens fokozatosan tanulja meg kihasználni az új látását, 1-2 hónap múltán pedig már mindenki kényelmesnek, természetesnek érzi, „mintha mindig ilyen lett volna”.

Úgy fogok velük látni, mint egy multifokális szemüvegben?

Nem pontosan. A multifokális szemüvegekben a különböző távolságokra szolgáló dioptriák egymás alatt helyezkednek el, így a szemüveget viselő személy a fejét megdöntve és a szemét mozgatva választja ki a megfelelő fókuszt. A multifokális műlencse a szem belsejében helyezkedik el, együtt mozog a szemmel, így nem igényel semmilyen speciális fejmozgást. A megszokása ezért könnyebb, zökkenőmentesebb, a látásélmény pedig természetesebb.

Mi történik, ha valaki nem tudja megszokni a trifokális műlencséket? Ki lehet őket cserélni?

A páciensek túlnyomó része minden különösebb nehézség nélkül meg tudja szokni a trifokális FineVision® műlencsék használatát. Rendkívül ritkán, de előfordulhat olyan eset, hogy valaki mégsem képes erre – ebben az esetben elvileg lehetséges, hogy (egy újabb műtét során) a trifokális műlencsét kicseréljük monofokálisra.

Érdekel a FineVision® megoldás!

Felkeltettük az érdeklődését? Vegye fel velünk a kapcsolatot még ma! Adatainak megadását követően egy tanácsadó munkatársunk felveszi Önnel a kapcsolatot telefonon keresztül!

  * Hozzájárulásomat bármikor jogosult vagyok visszavonni.
  * A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező.

  Felkeltettük az érdeklődését? Vegye fel velünk a kapcsolatot még ma! Adatainak megadását követően egy tanácsadó munkatársunk felveszi Önnel a kapcsolatot telefonon keresztül!

   * Hozzájárulásomat bármikor jogosult vagyok visszavonni.
   * A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező.

   Ugrás a tartalomhoz