Hogyan zajlik a műtéti eljárás a műlencse beültetése során?

Hogyan zajlik a műtéti eljárás a műlencse beültetése során?

Sokan szeretnék visszanyerni fiatalkori éles látásukat, azonban mégsem merik alávetni magukat az olyan beavatkozásoknak, melyek segíthetnek ebben. Ennek legfőbb oka a fájdalomtól és az esetleges szövődményektől való félelem, mely azonban napjainkban már alaptalan.

Az olyan beavatkozások ugyanis, mint a műlencsék beültetése, mára rutinműtétnek számítanak és szinte semmilyen kellemetlenséget nem okoznak azoknak, akik alávetik magukat. Éppen ezért a kételyek eloszlatása érdekében most megmutatjuk azt, hogyan is zajlik egy látásjavító műtét, hogyan kell felkészülni rá, és mi a teendő közvetlenül a sikeres beavatkozás után!

A műtét előtt: hogyan derül ki, milyen műlencsére van szükségem?

Az olyan beavatkozásokat, melyek során a páciens szemébe műlencse kerül beültetésre, minden esetben megelőzi egy alapos szemvizsgálat és konzultáció. Ennek célja, hogy a szakorvos felmérje a szem állapotát, és megállapítsa azt, hogy a páciensnek személyre szabott módon milyen beavatkozásra, milyen kezelésre lesz szüksége.

A vizsgálat körülbelül 1-1,5 órát vesz igénybe, amelynek során a vizsgáló orvost a meglévő betegségekről, illetve a folyamatosan szedett gyógyszerekről is tájékoztatni kell.

Az orvos a konzultáció során tájékoztatja a pácienst a műtét menetéről, az ajánlott műlencse típusáról és a beavatkozás várható eredményeiről is. A műtét időpontját a tanácsadó kollégák segítségével a beteg akár közvetlenül a vizsgálatot követően is kiválaszthatja.

A műtét napja: hogyan készüljünk, mire figyeljünk?

Mielőtt sor kerülne a beavatkozásra, akad néhány dolog, amire feltétlenül oda kell figyelni.
Ezek a következők:

 • Lágy kontaktlencsét 4 nappal, kemény, illetve félkemény kontaktlencsét 4 héttel a műtét időpontja előtt nem szabad viselni
 • A kezelés napján nem szabad sminkelni, kozmetikumot használni
 • A műtét előtt nem szabad alkoholt és kávét fogyasztani, vagy nyugtatót, az idegrendszerre ható gyógyszert és készítményt bevenni
 • Ne érkezzen éhgyomorral a műtétre, könnyű reggeli fogyasztása ajánlott
 • A rendszeresen szedett gyógyszert a szokott időben vegye be
 • Legyen kísérője, aki elhozza, majd pedig hazaviszi a műtétet követően.

A kezelés előtt egy ismételt szakorvosi vizsgálat történik, annak érdekében, a korábbi vizsgálat óta esetlegesen kialakult, a beavatkozás elvégzését akadályozó elváltozások is kiszűrhetőek legyenek és ne zavarják a kezelés pontosságát. A műtét napján az intézetben töltött idő a beavatkozás jellegétől is függ, de egy szürkehályog műtét esetén a páciens körülbelül 3-4 órát tölt a rendelőben. Ebbe a beavatkozás előtti előkészület, a műtét, valamint az elbocsátás előtti ellenőrző vizsgálat is beletartozik.

A beavatkozás: hogyan történik, mennyi időt vesz igénybe és mit fogok érezni?

A műlencse beültetése egyénre szabott értékeknek megfelelő, előre beprogramozott lézerkészülék segítségével történik. Alig vesz igénybe több időt mint 15-20 perc és teljesen fájdalommentes. Egyrészt az érzéstelenítés miatt, másrészt pedig azért is, mert a modern lézerkészülékek rendkívül pontosanan és finoman dolgoznak.
A kezelés után az asszisztensek átkísérik a pácienst a pihenőszobába, ahol teljes kényelemben tölthet el egy órát, majd egy újabb ellenőrző vizsgálat után hazatérhet. Fontos, hogy a beavatkozás után 24 óráig ne vezessen, éppen ezért a műtétre érdemes kísérővel érkezni.

A sikeres műtété után: hogyan fogom megszokni a beültetett műlencsét?

Az előre kiválasztott, torzításmentes, tökéletes optikával rendelkező, szövet-barát alapanyagú műlencse beültetése után a néhány milliméteres műtéti heg a legtöbb esetében magától összefekszik, nem igényel varratot. A modern műlencséket a szem általában szinte azonnal befogadja, és nem kell attól sem tartanunk, hogy nehéz lenne megszoknunk őket.

A szemüveggel ellentétben ugyanis egyáltalán nem zavaróak, nem keltenek idegen érzést a szemben, és anyaguknak köszönhetően a kilökődés esélye szinte egyenlő a nullával. A minél gyorsabb gyógyulás érdekében pedig a részletes teendőkről a kezelőorvos minden esetben tájékoztatja a beteget és a kontrollvizsgálatok időpontjának átbeszélésére is sor kerül.Felkeltettük az érdeklődését? Vegye fel velünk a kapcsolatot még ma! Adatainak megadását követően egy tanácsadó munkatársunk felveszi Önnel a kapcsolatot telefonon keresztül!

  * A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező.
  ** Hozzájárulásomat bármikor jogosult vagyok visszavonni.

  Megszakítás