Kell-e gyógyszert szedni a műlencse beültetése után?

Kell-e gyógyszert szedni a műlencse beültetése után?

Egy látásjavító műtét olyan beavatkozás, mely gyökeresen képes megváltoztatni az ember életét. Segítségével visszatér a fiatalkori éleslátás, és hétköznapjaink kényelmesebbé, élhetőbbé és biztonságosabbá válnak.

Sokakban felmerül azonban a kérdés, hogy egy ilyen nagy volumenű beavatkozás az élet más területein is befolyásolja-e a mindennapokat. Kell-e például a tökéletes gyógyulás érdekében gyógyszereket szedni, vagy épp ellenkezőleg? Mi a helyzet azokkal, akik tartós betegségektől szenvednek és nem élhetnek a régóta szedett orvosságok nélkül?

Ebben a bejegyzésben választ adunk a műlencse beültetése és a műtét előtti, illetve utáni gyógyszeres kezelés kapcsolatával foglalkozó, legfontosabb kérdésekre.

Kaphatok-e műlencsét, ha gyógyszeres kezelés alatt állok?

Azokat a szemészeti beavatkozásokat, melyek során a beteg számára műlencse beültetése történik, minden esetben megelőzi egy teljes szemvizsgálat és egy szakorvosi konzultáció. Utóbbi során a szakorvos arra is kitér, hogy a páciens rendelkezik-e valamilyen hosszantartó betegséggel és szed-e valamilyen gyógyszert rendszeresen.

Ez nem véletlen, hiszen bizonyos gyógyászati készítmények befolyásolhatják a műtét menetét. Érzékennyé tehetik a pácienst az érzéstelenítőre, esetleg vérzékenységet vagy más problémát is okozhatnak.

Fontos tehát, hogy a szakorvos minden esetben tudjon arról, milyen gyógyszereket szedünk rendszeresen, milyen egészségügyi problémákkal rendelkezünk, és estünk-e át korábban látásminőséggel kapcsolatos beavatkozáson. Ennek ismeretében állapítja meg azt, hogy a páciens alkalmas-e a műtétre, és ennek tükrében határozza meg a beavatkozás menetét is.

A sokak által feltett kérdésre tehát a válasz az, hogy igen: azok is kaphatnak műlencsét, akik rendszeresen szednek valamilyen gyógyszert, ellenben ezt a szakorvosnak mindenképp számításba kell vennie a kezelés menetének megtervezése során. A gyógyszerek szedését pedig maga a műtéti beavatkozás sem befolyásolja.

A műtét előtt például fontos, hogy a páciens a rendszeresen szedett gyógyszereit a szokott időben vegye be, az aznapi gyógyszereit pedig hozza magával a rendelőbe. Semmiképp se vegyen be nyugtatót és kerüljön minden olyan készítményt, amely az idegrendszert befolyásolja.

Maga a műtét érzéstelenítők hatása alatt zajlik és olyan modern berendezésekkel történik, melyek már képesek teljesen fájdalommentes módon elvégezni a beavatkozást. Így a betegnek egyáltalán nem kell attól tartania, hogy a műlencse beültetése fájdalmas vagy kellemetlen lenne, és ezáltal nincs szüksége különböző fájdalomcsillapító vagy nyugtató hatású készítményekre.

Kell-e gyógyszert szednem a sikeres beavatkozás érdekében?

Egy másik nagyon fontos kérdés, mely sokakban felmerül, hogy a műlencse beültetés sikeressége érdekében szükséges-e a betegnek valamilyen gyógyszert szednie. A válasz erre pedig az, hogy nem.

A műlencse beültetése egy apró műtéti heggel járó beavatkozás. Ahhoz, hogy a heg összeboruljon, általában még varratra sincs szükség. A műtét után a páciensnek mindössze 24 órán keresztül kell kötést viselnie a szemén, a megfelelő gyógyulási folyamatot pedig a szakorvossal előre egyeztetett kontrollvizsgálatok segítik.

A felépülés és az éles látás visszanyerése érdekében tehát gyógyszeres kezelés nem szükséges. kivéve abban az eseten, ha ezt valamilyen oknál fogva a szakorvos kifejezetten elrendeli. Például a kontrollvizsgálatok során felmerülő, esetleges szövődmények esetében, azonban ezek esélye rendkívül kicsi. Nemvárt szövődmények mindössze 0,5 százalékos arányban fordulnak elő, ami 200 műtét esetében mindössze 1 problémás esetet jelent.

A páciensek túlnyomó része azonban hamar megszokja a beültetett műlencsét, ezt a folyamatot pedig a lencse minősége nagyban felgyorsíthatja. A FineVision® műlencsék olyan megoldást kínálnak, melyek segítségével szinte bárki visszanyerheti fiatalkori éleslátását, és mindezt gyorsan, hatékonyan, fájdalommentesen és hosszú hónapokig tartó gyógyszeres kezelés nélkül!Felkeltettük az érdeklődését? Vegye fel velünk a kapcsolatot még ma! Adatainak megadását követően egy tanácsadó munkatársunk felveszi Önnel a kapcsolatot telefonon keresztül!

    * A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező.
    ** Hozzájárulásomat bármikor jogosult vagyok visszavonni.

    Megszakítás