Válasszuk ki a számunkra megfelelő műlencsét!

Válasszuk ki a számunkra megfelelő műlencsét!

Az elhatározás, hogy szeretnénk visszanyerni éleslátásunkat, az első lépés a jobb életminőség felé. A látásjavító beavatkozás előtt azonban döntenünk kell arról is, hogy milyen műlencsét szeretnénk választani. Ez pedig az esetek többségében komoly fejtörést okozhat.

Annak érdekében, hogy megkönnyítsük a választást, összegyűjtöttük a legfontosabb információkat, melyeket a monofokális, a bifokális és a trifokális lencsékről tudni érdemes, és megmutatjuk azt, melyik a legjobb döntés, ha a leghatékonyabb és legmegbízhatóbb megoldást keressük.

 

Mi a műlencse feladata?

A műlencse feladata, hogy szürkehályog-műtét után biztosítsa a látóélesség és a látásminőség helyreállítását. A műlencsék szövetbarát anyagból készülnek. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a beültetés után nem okoznak sem irritációt, sem pedig gyulladást.

Jelenlétüket életükünk végéig jól tolerálja a szervezetünk. Az elérhető látásminőséget a szem esetleges más betegségei mellett a műlencse típusa és torzításmentessége határozza meg.

Típusukat tekintve négy különböző műlencsét különböztetünk meg: az egyfókuszú (monofokális) lencsét, a többfókuszú (multifokális) lencsét, az alkalmazkodó (akkomodatív) lencsét, valamint az úgynevezett tórikus , melyeket az előzőekkel kombinálva is lehet alkalmazni (pl. multifokális tórikus műlencse)

Mivel a szürkehályog-beavatkozások során hazánkban leginkább a mono- és a multifokális lencsék alkalmazása a jellemző, ezért most ezek legfőbb tulajdonságaira és a köztük lévő különbségekre szeretnénk bővebben is kitérni.

 

A monofokális lencse

Az egyfókuszú lencse használata széles körben elterjedt, ha a szürkehályog kezeléséről van szó. Nem véletlenül, hiszen használata kiváló látásélességet biztosít egy távolságra. A páciens igényeihez igazodva ez lehet a távoli, de bizonyos esetben akár az olvasótávolság is. A torzításmentes optika elősegíti a jobb látásminőséget, és nem befolyásolja a szem mélységélességét sem.

Fontos azonban tudni, hogy a monofokális lencse csak egyetlen távolságban biztosítja az éleslátátást. Az esetek többségében az olvasáshoz, vagy egyéb tevékenységekhez szemüveg viselésére lesz szükség a műlencse beültetése után.

A bifokális lencse

A bifokális műlencsék az egyfókuszú lencsékkel szemben egy távoli és egy közeli éles látást biztosító fókuszponttal rendelkeznek, ezáltal két látótávolságban is garantálják az  éles látást. Használatával tehát nem csak a távollátáshoz szükséges szemüveget, de az olvasószemüvegünket is eldobhatjuk.

A kétfókuszú lencse azonban nem biztosítja a köztes tartomány látásélességének korrigálását, éppen ezért nagyon sok hétköznapi tevékenységhez továbbra is szükséges lesz a szemüveg viselése.

 

A trifokális lencse

A rendelkezésre álló legújabb műlencsék már három látás tartományt kínálnak. A távoli és a közeli, olvasást biztosító tartományok mellett lehetővé teszik a köztes terület éles látását is. Éppen ezért a trifokális műlencse jelenti a megoldást abban az esetben, ha kényelmesen szeretnénk élni és egyáltalán nem szeretnénk szemüveget hordani.

Nem véletlen, hogy manapság a legtöbben a trifokális lencse beültetése mellett döntenek, hiszen ez az a megoldás, amely egyaránt garantálja a távoli, a közeli és a köztóes távolságban történő éles látás helyreállítását. A páciensek 80 százalékának a beavatkozás után egyáltalán nem kell többé szemüveget viselnie.

melyik lehet számomra a legjobb megoldás

Abban az esetben, ha valóban szeretnénk visszanyerni a fiatalkorhoz hasonló éleslátást, abban az esetben a legjobb döntést a trifokális lencse jelenti. Az a köztes tartomány ugyanis, melyben a monofokális és bifokális lencsékkel szemben is garantálja a látásminőség javulását, rendkívül fontos a hétköznapi életünk során.

Gondoljunk csak bele: ez az a zóna, melyet a legtöbbet használunk, többek közt televíziózás, a számítógép használata vagy épp vezetés során a mindennapokban.

Természetesen senkinek sem kell attól tartania, hogy egyedül kell eldönteni a beültetendő lencse fajtáját. Erre a páciens nem is lenne képes a szemész szakorvos segítsége nélkül.

Amennyiben úgy dönt, hogy Ön is szeretne megszabadulni a szürkehályog okozta látásproblémáktól, válasszon Fine Vision háromfókuszú beültethető műlencsét, amit orvosa a műtét során beültet az elszürkült szemlencse helyére.Felkeltettük az érdeklődését? Vegye fel velünk a kapcsolatot még ma! Adatainak megadását követően egy tanácsadó munkatársunk felveszi Önnel a kapcsolatot telefonon keresztül!

    * A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező.
    ** Hozzájárulásomat bármikor jogosult vagyok visszavonni.

    Megszakítás